Woningpas bundelt alle documenten op één platform

De woningpas werd ruim een jaar geleden aangekondigd en is vandaag officieel gelanceerd door het VEA (Vlaams Energieagentschap) en de Vlaamse ministers Bart Tommelein (Open VLD), Joke Schauvliege (CD&V) en LIesbeht Homans (N-VA)

Elke woning in Vlaanderen krijgt een eigen woningpas, het is een soort van digitaal paspoort met alle gegevens die de Vlaamse overheid over je woning ter beschikking heeft, zoals de energiescore of de bodeminformatie.

Voor wie zijn woning wil verbouwen, verkopen of verhuren zal het extra makkelijk zijn om alle beschikbare informatie over zijn woning te consulteren op één digitaal en centraal platform.
Elke eigenaar van een woning zal kunnen inloggen met een persoonlijk token, e-idkaart of via de app Itsme en krijgt zo altijd de meest actuele stand van zaken over zijn woning of perceel, zonder dat hij die documenten bij de overheid moet opvragen. In een latere fase zal de eigenaar ook eigen informatie aan de Woningpas kunnen opladen, zoals foto’s van verbouwingswerken, facturen of plannen.

België is het eerste land in Europa met zo'n woningpas.
De invoering van de woningpas zal in verschillende fases lopen. In eerste instantie zullen woningeigenaars er administratieve informatie over het gebouw vinden, de indeling, de ligging en informatie uit de EPB-aangifte of het energieprestatiecertificaat. De eigenaar kan omgevingskaarten raadplegen en downloaden zodat hij/zij meer zicht krijgt op de overstromingsgevoeligheid of de bestemming volgens het Gewestplan. In een volgende fase zullen ook kandidaat-kopers of huurders deze informatie kunnen raadplegen. Hetzelfde geldt ook voor professionals in de bouw, zoals makelaars of architecten.
Ontvang als eerste nieuwe panden in uw mailbox?