Vastgoedprijzen stijgen met 3% tegen eind 2017

Niets blijkt minder waar. Meer nog: volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (toch niet de minste) zullen de vastgoedprijzen tegen het einde van 2017 met 3 procent stijgen (een stijging van 1 procent in 2016 en nog eens 2 procent in 2017). Dit zijn normale prijsstijgingen die niet verschillen van de gemiddelde jaarlijkse stijgingen van de laatste jaar of zelfs 10-tallen jaren. De bodem onder de vastgoedmarkt blijkt dus sterker dan gedacht.

Goedkoop lenen

Volgens de Belgische notarissen stabiliseerden de huizenprijzen in 2015, terwijl appartementen wel 1,9 procent duurder werden. De verwachte stijging van de huizenprijzen in 2016 en 2017 zou het gevolg zijn van “extreem gunstige financieringscondities”. Met andere woorden: dankzij de lage rentes op hypothecaire leningen kunnen de Belgen goedkoop lenen, stijgt de vraag naar koopwoningen en gaan de prijzen dus omhoog. Dat is juist, maar er is meer.

Vastgoedprijzen in Europa minder stabiel

Ook elders in Europa zijn de intresten laag maar daar voorspelt S&P sterkere stijgingen. Vooral in Duitsland, het Verenigde Koninkrijk en Ierland verwacht het ratingbureau grote prijsstijgingen over 2016, tot wel 5 procent. Ook Nederland zou zijn vastgoedprijzen met wel 3 procent zien stijgen dit jaar.

Vastgoedprijzen in België mooi op peil

Dat de huizenprijzen in België minder bruusk groeien, heeft veel te maken met de structuur van onze vastgoedmarkt. De Belgische markt is een echte koopmarkt, en een erg stabiele bovendien. Het Belgische vastgoed heeft de crisis van de afgelopen jaren prima doorstaan – in tegenstelling tot onze buurlanden – en blijft ook nu mooi op peil. In andere landen waren er flinke dalingen en volgen er nu, dankzij het economisch herstel en de lage rentes, sterke stijgingen.
In België spelen deze factoren minder door ons fiscaal systeem. Wie een woning koop betaalt in Vlaanderen 10% en elders tot 12,5% registratierechten bovenop de aankoopprijs. Vastgoed kopen en verkopen is dus een dure operatie. Vastgoed wordt dus gekocht om in principe lang te houden en is zodoende dus niet onderhevig aan speculatie. Met andere woorden, je kan vastgoed niet zoals aandelen kopen om morgen te verkopen. De vastgoedmarkt is daardoor stabiel en niet onderhevig aan speculatie.

Ook de notarisbarometer bevestigde stijgingen en record aantal transacties

De “Notarisbarometer” peilt naar de activiteit in ons land op vlak van de gezinnen, ondernemingen en vastgoed.
In het 2de trimester 2016 bedroeg de vastgoedindex 127,9. Meteen goed voor een nieuw record sinds de start van de Notarisbarometer. In vergelijking met het 1ste trimester 2016 (het vorige recordtrimester) gaat het om een stijging van +0,7%. In vergelijking met het 2de trimester 2015 noteren we een stijging van +14,4%. Vooral in april en mei 2016 waren er heel wat vastgoedtransacties: +22,1% en +20,4% in vergelijking met dezelfde maanden in 2015. Juni 2016 scoort +4% beter dan juni 2015.
In het 2de trimester 2016 bedroeg de gemiddelde prijs van een woonhuis in België € 236.726. Dat komt neer op een stijging van +2,9% in vergelijking met het 1ste trimester. In het afgelopen trimester steeg de gemiddelde prijs van een appartement in ons land met +3,4%: van € 206.399 naar € 213.394. Een appartement met één slaapkamer kost in ons land nu gemiddeld € 160.758. Voor een appartement met twee slaapkamers moet u € 206.444 neertellen.

Energiepeil en vastgoed

EPC certificaatEr is nog een andere belangrijke prijs beïnvloedende factor. Nieuw vastgoed is onderhevig aan strenge energienormen. Zo moeten nieuwe huizen en appartementen meer dan voorheen voorzien zijn van thermische en akoestische isolatie, van verluchtingssystemen, extra isolerende beglazing en veelal vloerverwarming, teneinde de wettelijk opgelegde strenge energienormen te kunnen behalen. Deze extra maatregelen doen de kostprijs van een nieuwbouw appartement met gemiddeld € 10.000 stijgen. Uiteraard heeft dit een invloed op de verkoopprijzen van nieuw vastgoed. De koper recupereert natuurlijk één en ander in zijn verbruikskosten welke aanzienlijk dalen.

Samenvattend kunnen we stellen dat de Belgische vastgoedmarkt het goed doet en beleggen in vastgoed een slimme keuze is. Ook op de huurmarkt blijft er immers voldoende vraag. Onze medewerkers geven u graag vrijblijvend een advies met inzicht. Aarzel niet om een afspraak te maken.
Ontvang als eerste nieuwe panden in uw mailbox?