Moet jouw huis binnenkort ook een rookmelder hebben?

Nog geen 50 % van de Vlaamse woningen beschikt op dit moment over een rookmelder. Dit komt de veiligheid niet ten goede. Het aantal slachtoffers van branden ligt in ons land dan ook heel wat hoger dan in bepaalde andere landen.

SOMS NU AL VERPLICHT

Voor bepaalde woningen is het vandaag al verplicht om rookmelders te plaatsen. Dit geldt onder andere bij nieuwbouw en bij renovaties waar een stedenbouwkundige vergunning voor nodig is. Ook als je je woning verhuurt, moet je zorgen dat er rookmelders in je woning geplaatst zijn. Er geldt daarbij wel een overgangsmaatregel die verschillend is voor sociale en private huurwoningen. Verder bestaat er ook een verplichting rookmelders te plaatsen in woningen die met een sociale lening worden aangekocht.

HET GELDT NOG NIET VOOR WONINGEN WAAR EIGENAARS IN WONEN

Voor de meeste woningen waar nu de eigenaar in woont, bestaat er dus nog geen verplichting om rookmelders te plaatsen. Het gaat hierbij om ongeveer 60% van de woningmarkt. In heel wat woningen zijn er dus nu nog geen rookmelders

UITERLIJK 2020 VERANDERT DIT

Uiterlijk tegen 2020 zouden alle woningen in Vlaanderen (ook die waarin de eigenaar woont) moeten voorzien zijn van rookmelders. Dat staat alvast in een voorstel van decreet dat recent werd goedgekeurd in het Vlaamse Parlement.

Door Jan Roothooft, advocaat
Bron: immovlan.be
Ontvang als eerste nieuwe panden in uw mailbox?