Huidige woning verkopen? Koop je nieuwe woning met verlaagde registratierechten

De registratierechten – vandaag verkooprechten genoemd – gaan vanaf juni van kracht. Vanaf dan daalt het standaardtarief van 10 naar 7 procent.

Het nieuwe tarief geldt enkel voor de gezinswoning. Binnen twee jaar na het ondertekenen van de authentieke akte moet de koper op dat adres gedomicilieerd zijn. Investeer je in een tweede verblijf voor jezelf, of voor verhuur, dan gelden opnieuw de 10 procent registratierechten.

Voor meer voorwaarden en wijzigingen zie dit eerder verschenen artikel 

Nieuwe woning kopen – huidige woning verkopen
Hoe zit het in elkaar wanneer je een nieuwe woning wil kopen, maar je huidige woning nog niet verkocht is? Geldt dan 7 of 10 procent?
Minister van Begroting Bart Tommelein stelt deels gerust. “Wie al een gezinswoning heeft en een nieuwe koopt, kan het tarief van 7 procent hanteren, op voorwaarde dat de oude woning binnen het jaar wordt verkocht. Die twaalf maanden beginnen te lopen op de dag van de authentieke akte van de aankoop van de nieuwe woning.”

Nog meer goed nieuws: wanneer je een nieuwe woning intrekt, zijn ook in de toekomst de verkooprechten meeneembaar. De belasting die je betaalde op de vorige aankoop is zo aftrekbaar van de rechten op de nieuwe aankoop. Het maximumbedrag ligt hier op 12.500 euro, een bedrag dat wel geïndexeerd wordt.

Om van het interessante tarief van 7 procent te kunnen genieten is het dus aan te raden de huidige woning zo snel mogelijk te verkopen. Doe daarom een beroep op een professionele partner.

Wens je graag meer informatie? Contacteer ons gerust.
Ontvang als eerste nieuwe panden in uw mailbox?