Hervorming registratiebelasting op til

Het oude systeem van het verkooprecht – met 5 procent voor de woningen met een laag kadastraal inkomen (max. 745 euro) en 10 procent bij een KI dat die grens overschrijdt, blijft niet meer overeind. Dat kadastraal inkomen baseerde zich namelijk op huurprijzen uit 1975.
Voortaan zal het verouderd en voorbijgestreefd kadastraal inkomen geen criterium meer zijn om een voordeel in het verkooprecht te verkrijgen. Voor de gezinswoning zal je het verlaagd tarief van 7 procent op de aankoopprijs betalen.

De voorwaarden
De voorwaarden zijn dezelfde als die vandaag gelden voor de toepassing van het abattement, zeg maar de vrijstelling. Het moet om je enige eigen woning gaan en je moet er binnen de twee jaar intrekken. Voor andere onroerende goederen geldt het tarief van 10 procent.

De wijzigingen
Het principe van ‘meeneembaarheid’ voor de gezinswoning blijft wel bestaan. Wie in het verleden al een woning kocht en een nieuwe woning koopt, kan het reeds betaalde verkooprecht in mindering brengen. Dit zijn de verdere aanpassingen:
• Als de aankoopprijs niet hoger is dan 200.000 euro en je dus een bescheiden woning koopt, krijg je een extra belastingvoordeel van 5.600 euro. Op de eerste schijf van 80.000 euro betaal je geen registratierechten.
• Voor woningen of appartementen in de kernsteden of de Vlaamse rand, geldt de korting tot een aankoopprijs van 220.000 euro.
• De meeneembaarheid blijft behouden met een maximum van 12.500 euro. Nieuw is dat dit plafond voortaan wordt geïndexeerd.
• Mensen die hun gezinswoning grondig renoveren worden extra beloond. Wie binnen de vijf jaar na aankoop een ingrijpende energetische renovatie uitvoert, betaalt in plaats van 7 slechts 6 procent verkooprecht en krijgt daar bovenop een vrijstelling van 4.800 euro als het om een bescheiden woning gaat (geen registratierechten op de eerste schijf van 80.000 euro). Een ingrijpende energetische renovatie is een renovatie waarbij de verwarming, koeling, luchtcirculatie,… volledig vervangen worden én minstens 75% van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd.
• Voor een beschermde woning geldt een gunsttarief van 1 procent.

Deze principiële beslissing werd genomen in december 2017 en moet nog in definitieve wetgeving door de Vlaamse Regering worden toegepast. Het nieuwe systeem zou nog voor de zomer van kracht gaan. Wij houden je op de hoogte van latere wijzigingen.

Wat als je vandaag je droomwoning ziet? 
Indien u vandaag uw woning van uw dromen ziet en u voldoet aan bovenvermelde voorwaarden, kan er in afwachting een gekruiste optie getekend worden zodat u aan 7 procent verkooprechten uw eigendom kan aankopen. Geen enkele reden dus om nog te wachten

Nog vragen? Contacteer ons gerust!
Ontvang als eerste nieuwe panden in uw mailbox?