BENOveren? Stappenplan tot een energiezuinige woning

Om jouw BENOvatie tot het beste resultaat te brengen, kan je twee opties vergelijken. Ofwel kan je het dak, buitenmuren en vloeren isoleren en isolerende ramen en deuren en poorten voorzien. Opgelet: deze moeten wel aan bepaalde isolatiewaarden voldoen. En je moet ook investeren in een energiezuinige installatie zoals bv. zonnepanelen. Ofwel kies je ervoor om met je gerenoveerde het E-peil 60 te behalen.

Stap 1: Dakisolatieisolatie
Het dak is de grootste verliespost en pak je dus eerst aan. Zo bespaar je dertig procent energie per jaar. Een hellend dak isoleren kan langs de binnenzijde of bovenop (sarkingdak), bij een plat dak isoleer je bovenop. Gebruik je de zolder niet, opteer dan om de zoldervloer te isoleren.

Stap 2: Buitenmuren isoleren
Wanneer een woning massieve muren heeft, kan isolatie langs de buitenmuur geplaatst worden. Zijn er spouwmuren aanwezig? Dan kan je deze laten opvullen of inblazen met isolatie. Wanneer deze twee mogelijkheden niet lukken, is binnenmuurisolatie nog een optie.

Stap 3: Ramen of beglazing vervangen
In 2020 is dubbel glas verplicht. Het komt er op neer beglazing of mogelijk ook het schrijnwerk zelf te vervangen. Met profielen in minder goede staat, vervang je het schrijnwerk en de beglazing samen. In de profielen nog intact zijn, kan het volstaan de oude beglazing te vervangen door hoogrendementsbeglazing.

nieuw leidingenStap 4: Condensatieketel vervangen
Ruim de helft van onze energiefactuur gaat naar de verwarming. Wanneer je verwarmt op elektriciteit of gas, investeer dan in een hoogrendementsketel.
Ben je van plan thermisch te isoleren of is jouw woning perfect geïsoleerd, en je verwarmt met vloerwarming? Overweeg de installatie van een warmtepomp die de warmte uit de grond, water of buitenlucht haalt.

Stap 5: Ventileren
In nieuwbouwwoningen is een ventilatiesysteem verplicht. Ook in bestaande woningen die vandaag grondiger geïsoleerd worden, is het een aanrader ventilatie te voorzien. De overheid maakt onderscheid tussen een verbouwing, en een uitbreiding met herbouw. Ventileren bij renovatie kan bv. door roosters in nieuwe ramen te laten voorzien.

Premies distributienetbeheerders
De voorgaande investeringen leveren elk hun voordelen op voor jouw energiefactuur. Ook de premies helpen je budget te handhaven: De bestaande premies vandaag, wanneer ze aan de isolatiewaarden voldoen:

• Isolatie dak, spouwmuur of vloer: 6 euro/m² geplaatst door een aannemer
• Na-isolatie buiten- of binnenmuur: 15 euro/m²
• Beglazing: 10 euro/m²
• Zonneboiler: max. 40% van de factuur (2.750 euro)
• Warmtepomp: maximum 40% van het factuurbedrag (bv. 4000 euro voor geothermische pomp)

Totaalrenovatiebonus
Van de totaalrenovatiebonus kan je genieten wanneer je werk maakt van drie energiebesparende investeringen. Tegenover deze stimulatie staat deze bonus die maximaal 4.750 euro bedraagt. Om van dit systeem te genieten moeten de renovaties uitgevoerd worden binnen een periode van vijf jaar.

Verlaging onroerende voorheffing
Een woning na een ingrijpende energetische renovatie waarbij het E-peil naar 60 zakt, is vrijgesteld van onroerende voorheffing gedurende vijf jaar. Bij een E-peil van max. E90 betaal je die periode de helft van de voorheffing.

Meer info: www.mijnbenovatie.be, www.wonenvlaanderen.be
Ontvang als eerste nieuwe panden in uw mailbox?